Zo ben je als officeondersteuner zichtbaar in het bedrijf

Als officeondersteuner houd jij alles draaiende in het bedrijf. Je bent de stille kracht, de motor waarop alles blijft lopen. Je hebt een ondersteunende rol, maar je wilt natuurlijk niét ondersneeuwen. Hoe kun je vanuit deze rol zorgen dat je zelf ook zichtbaar bent binnen het bedrijf? Wij delen in deze blog 5 tips.

De rol van ondersteuner en helper past je als geen ander. Je vindt het heerlijk om achter de schermen te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Je hoeft niet zo nodig op de voorgrond, maar het is wel belangrijk voor je dat collega’s weten wie je bent en wat je doet. Je wilt op waarde geschat worden én je wilt laten zien wat je kunt.

Wanneer jij zichtbaar bent binnen een organisatie:

5 tips om zichtbaarder te zijn in het bedrijf, zonder enorm op de voorgrond te moeten treden:

1. Neem deel aan activiteiten

Een van de beste manieren om jezelf te laten zien, is om deel te nemen aan activiteiten in het bedrijf. Wees aanwezig bij meetings en vraag of je een vergadering van een ander team mag bijwonen om te kijken hoe het daar gaat. Worden er algemene vergaderingen, brainstorms en inloopmomenten georganiseerd? Ga erheen, maak kennis met nieuwe mensen en deel jouw goede ideeën.  

Doe daarnaast mee met sociale activiteiten: is er een borrel, sportdag of uitje van het bedrijf? Zorg dat je erbij bent! Het is niet alleen gezellig, maar ook een goede manier om connectie te maken met collega’s.

Meer over teamwork? Lees hier welke rol jij kunt pakken binnen jouw team

2. Houd je leidinggevende en collega's op de hoogte

Misschien voelt dit als ‘opscheppen’, maar dat is zeker niet de insteek. Door je leidinggevende en collega’s op de hoogte te houden van wat je doet, laat je juist zien wie je bent en wat je bijdraagt. Ook blijft iedereen op deze manier up to date van jouw voortgang en de projecten waar je mee bezig bent. Een win-win!

Je kunt mails sturen met updates, maar je kunt jouw bijdragen ook delen in vergaderingen. Daarnaast is het fijn om eens in de zoveel tijd een kop koffie met je leidinggevende te drinken. Op die manier blijft diegene zien wat jij allemaal doet in het bedrijf.

3. Ontwikkel jezelf op persoonlijk vlak

Het klinkt misschien als een open deur, maar het is belangrijk om jezelf goed te kennen als het op meer zichtbaarheid in het bedrijf aankomt. Waar liggen jouw valkuilen? Vind je het bijvoorbeeld lastig om je stem te laten horen in een vergadering? Dan is het misschien een goed idee om daaraan te werken door een cursus of training te volgen. Bespreek met je leidinggevende waar op dit gebied jouw doelen liggen en wat je graag wilt leren.

Een andere manier om jezelf te ontwikkelen is het actief vragen naar feedback. Wat weten collega’s eigenlijk van jouw taken? Op welke manier kun jij jezelf meer zichtbaar maken? Door feedback te vragen kom je meer te weten over hoe anderen jou zien, waar je staat en wat je ontwikkelpunten zijn.

4. Bouw expertise op (en laat dit zien)

Jezelf ontwikkelen is niet alleen belangrijk op persoonlijk vlak, maar ook inhoudelijk. Ben jij goed in Outlook of kun je als geen ander een evenement organiseren? Profileer jezelf op deze manier binnen het bedrijf. Vertel zoveel mogelijk collega’s wat je kunt en je zult merken dat er steeds meer mensen bij je komen en deuren voor je opengaan. Weten collega’s niet hoe ze iets in Outlook in moeten stellen? Ze wandelen gelijk naar jouw bureau.

Op die manier bouw jij een bepaald ‘profiel’ op. Je staat ergens om bekend: de ideale manier om zichtbaar te worden binnen een bedrijf.

Leestip: 5 manieren om om te gaan met werkstress als officemanager 

5. Wees betrokken en pro-actief

Is er een nieuwe collega? Of een afdeling waar je maar weinig van weet? Een probleem binnen het bedrijf? Toon interesse en wees pro-actief! Vraag of je een keer mee mag lopen of nodig een collega die je minder goed kent uit voor een kop koffie. Ook kun je jouw hulp aanbieden bij problemen die misschien buiten jouw takenpakket liggen, maar waar je wel verstand van hebt. Bijvoorbeeld als er besloten moet worden over de indeling van een nieuw kantoor, nieuw systeem of recruitmentproces.

Benader mensen ook zeker pro-actief! Stuur een mail, vraag of je ergens bij aanwezig mag zijn of kunt helpen. Dit wordt vaak enorm gewaardeerd.

Wil je weten je jezelf het beste kunt voorstellen aan nieuwe mensen? In de video hieronder een aantal tips: