Welke type Management Assistent ben jij?

Een Management Assistent kent vele rollen op het werk, want je wisselt waarschijnlijk voortdurend van petten in jouw functie van officeondersteuner. Dat maakt je baan natuurlijk ook zo leuk. Vandaag laten 5 typen Management Assistenten de revue passeren. In welk type herken jij jezelf het meest? 

De kantoorpsycholoog 

Deze people-manager kent het wel en wee van alle medewerkers. Het is een netwerker pur sang en kent iedereen bij naam, naam van de kinderen en de naam van de hond. Is er een probleem? Dan kennen ze jouw naam als eerste. 

Een roddel? Jij hoort hem gelijk bij het koffieapparaat. Onenigheid onder het personeel? Jij mag Oprah Winfrey spelen. De kantoorpsycholoog is een echte mensenkenner. En iedereen voelt zich dan ook bij jou thuis. Het enige nadeel is dat je jezelf hier soms in kan verliezen. Dus kom regelmatig voor jezelf op en doe waar je blij van wordt. 

Het kantoordictee 

Kromme tenen van -dt fouten. Spelfouten lig je van wakker en die collega die ”houdt van zijn familie bakken en reizen” krijgt van jou de kommales voorgelezen. Als Management Assistent ben je een echte Neerlandicus die zorgt dat alles goed en correct geschreven wordt. 

Geen rapport komt door de keuring als er iets instaat dat niet langs het Nederlands Dictee komt. Het is jouw taak om de schriftelijke professionaliteit van de organisatie te waarborgen en dat begint met het kantoordictee. Dat is mooi, want iedereen weet: jullie afdeling is ‘het grote voorbeeld’ als het op uitgaande communicatiemiddelen gaat. Maar draaf niet door, niemand houdt van mensen die constant andermans taal corrigeren. 

De diginerd 

De laatste snufjes op het gebied van technologie staan als eerste bij jou op de computer. AI kent al geen geheimen meer voor jou. Jij had het net zo goed kunnen uitvinden als Meneer Musk. Komt er iets nieuws overwaaien vanuit Amerika of Japan? Jij staat voor in de rij om het als eerste te kunnen testen. 

Top. Want jouw afdeling is altijd op de hoogte van de laatste digitale ontwikkelingen. Maar vergeet alleen de menselijke kant niet. AI werd immers ook door mensen uitgevonden en geïnstalleerd. Je bent een ware vraagbaak, maar geen robot.  

De regelaardij 

Feestjes? Jij regelt ze. Vergaderlocaties? Jij kent ze allemaal uit je hoofd. Die workshop? Je baas weet dat hij op jou kan rekenen. Als er ook maar iets geregeld moet worden kloppen ze aan bij: de regelaardij. 

Je bent daarom vaak ook zeer populair. Want ja, dat toffe feest kwam uit jouw portefeuille. En die stoelmassage als verwencadeau op Secretaressedag, wat een top idee. Maar valt het ook onder jouw functieomschrijving? Of hou je een karretje voor dat eigenlijk niet in jouw handen hoort waardoor je meer doet dan zou moeten. Het gevaar schuilt erin dat mensen altijd alles in jouw karretje gooien, want hé, jij bent de regelaardij! 

De redder in geen nood 

'De redder' heeft een radar voor problemen en wil dat iedereen blij en relaxed op het werk is. Hij/zij/hen is the shoulder to cry on. En staat altijd klaar om een arm om je heen te slaan. De redder zal regelmatig vragen hoe het met je gaat, of je ergens tegenaan loopt. En als je nee zegt dan krijg je waarschijnlijk te horen: Weet je het zeker? 

De redder in geen nood heeft namelijk andermans problemen nodig om zichzelf goed te voelen. Dus als alles op rolletjes loopt - en daar zorg jij natuurlijk voor als Management Assistent - dan krijgt hij/zij/hen het een beetje benauwd. Wat nu? 

Fantastisch dat je je zo om anderen bekommert. Maar ga pas problemen oplossen als ze er ook echt zijn. Anders zadel je jezelf met extra problemen op en dan loop je tegen je eigen lamp. 

Iedereen heeft zijn eigen talenten. En dit zijn natuurlijk uitvergrote types van de werkelijkheid. Maar iedereen herkent zich altijd wel een ergens in een van deze kantoorhelden. Jij draagt als Management Assistent al heel veel petten en sommige van deze petten vind je nu eenmaal lekkerder zitten dan andere. Wat is jouw favoriet?