Een presentatie houden (en voorbereiden) doe je zo

Of het nu is voor de voortgang van een project of het bespreken van het budget van deze maand: als officemanager houdt je regelmatig presentaties. Een leuk onderdeel van je werk, maar het kan ook knap lastig zijn om – in een drukke periode – een presentatie voor te bereiden én te geven. Daarom delen we in deze blog een stappenplan om dat makkelijker te maken:

Stap 1: Stel een opbouw vast

Begin niet ‘zomaar’ aan het bouwen van een presentatie, maar maak een plan van aanpak. Welke informatie moet er in de presentatie? Welke cijfers, updates en plannen heb je daarvoor nodig? Houd een korte brainstorm met jezelf en schrijf alles op wat er in de presentatie aan bod moet komen. Dit kan in korte steekwoorden of je kunt een mindmap gebruiken.  

Zodra je hebt vastgesteld wát er in de presentatie moet komen, kun je kijken naar een logische opbouw.

Extra tip: laat de opbouw kort zien in je presentatie als een inhoudsopgave. Op die manier weten de betrokkenen wat ze kunnen verwachten.

Stap 2: Bepaal de vorm

Wil je jouw presentatie in een programma maken als Powerpoint, Canva of Infographics? Of doe je het liever aan de hand van video’s, het rapport of op een whiteboard? Bepaal vooraf een goede vorm voor de informatie die je wilt overbrengen.

Over het algemeen werkt het goed om presentaties overzichtelijk en rustig te houden. Gebruik niet te veel tekst en houdt het simpel. Goede visuals, grafieken en statistieken ondersteunen jouw verhaal. 

Word je op het laatste moment gevraagd om een presentatie te geven? Lees in dit artikel hoe je met last-minute klussen om kunt gaan

Stap 3: Bouwen

Nu jij de vorm en de inhoud hebt bepaald, kun je de presentatie samenstellen. Zorg dat alle informatie op een logische manier in de presentatie komt. 

Waar je op kunt letten:

Stap 4: Oefenen

Zorg ervoor dat je je presentatie een keer oefent. Op die manier weet je hoe lang deze duurt en of alles goed loopt. 

Je kunt ervoor kiezen om de presentatie voor jezelf te oefenen (voor de spiegel), maar je kunt ook een collega vragen om te luisteren. Feedback vragen is misschien spannend, maar kan jouw presentatie verbeteren. Wanneer je de presentatie voor een collega oefent, kun je zien wanneer iemand afhaakt, het saai wordt of onduidelijk. Zo kun je jouw presentatie nog aanpassen voordat ‘m echt geeft.

Leestip: Werkstress? 5 tips die jou gaan helpen als officemanager

Stap 5: Presenteren

Als laatste stap is het natuurlijk tijd om de presentatie ook echt te geven. Een aantal tips om ervoor te zorgen dat jij zelfverzekerd presenteert:

Vind je het spannend om een presentatie te geven? Bekijk de tips in deze video om daarmee om te gaan: